Om lindyhop och dessa videor

För att få lite ordning i videorna har jag kategoriserat dom utifrån några olika faktorer.

TID
Lindyhop har inte alltid sett likadant ut. Old schoolklippen är de äldsta som jag hittat, som visar swingdans på 30-50-talen. Många klipp är inspelade ganska sent (50-talet) men med legenderna från tidigare år.

Som du kanske har hört så dog lindyhopen delvis ut i samband med att pardans- och livemusikkulturen ersattes av ensamdans, disco, och inspelad musik. Samtidigt skedde ledde nya musikstilar och platser till att lindyhopen utvecklades i olika riktningar och boogie woogie, olika typer av swing och bugg uppstod. Den ursprungliga lindyhopen, dansad till swingjazz, återupplivades på 80- och 90-talet. Men stilen från denna tid är ganska annorlunda från den som är dominerande idag, vilket du kommer se direkt om du tittar på klippen från innan 2005. Det finns som du kanske stött på en stor konflikt inom lindycommunityt mellan de mer ortodoxa som vill att det ska se ut som i början och dansas till den ursprungliga musiken, och andra som vill ta in en massa influenser från andra håll. Låt oss nöja oss med att konstatera att smaken är som baken.

ANDRA INFLUENSER
Här finns mina bästa favoriter från angränsande danser, och blandningar mellan lindy och dessa. Balboa dansas till samma musik som lindy, men till snabbare låtar. Boogie woogie dansas till tidig rock 'n' roll och rockabillymusik och West Coast Swing (WCS) normalt till modern musik.

Den uppenbara koppling (kroppshållning, gemensamma steg etc) som finns mellan hiphop och lindy har fulländats av Max Pitruzzella, i Lindy Hip Hop som du troligen redan har ramlat på på Youtube.

SOLODANSER
Det finns ett antal solodanser som dansas till jazz och swing, som stepp, solocharleston och (autentisk) jazz. Snart kommer du märka att dansarna verkar göra lite vad de vill, och definitivt inte likadant sinsemellan, men de improviserar oftast runt ett antal återkommande grundsteg, som ofta ligger över åtta taktslag. Har du inte redan lärt dig några sådana steg att riva av på olika dansgolv så gör det - de är riktiga partytrick! Trankey doo är en klassisk jazzrutin, där de flesta vanliga jazzsteg finns med. Missa inte de tre Trankeyversionerna som jag har lagt ut, för de är verkligen superba! Shim sham är en annan känd rutin.

Det finns även soloblues som dansas till bluesmusik men inom lindycommunityt.

OLIKA DANSGRUPPER
Det finns några olika kända dansgrupper. Ninjammerz är en ursprungligen franskbaserad grupp, där bland annat Max Pitruzzella, Annie Trudeau, Alice Mei, Thomas Blacharz, Dax Hock och Sarah Breck ingår. De är väldigt innovativa och stört bra dansare, och den här sidan kommer nog ha en viss Ninjammerz-övervikt då jag älskar mycket av deras dans. Max och Annie gör dessutom de coolaste akrona i lindyvärlden.

The Killer Dillers - Kevin St Laurent, Jo Hoffman, Sharon Davis, Juan Villafane, Evita Arce och Nathan Bugh - är en annan känd grupp. Kevin och Jo kör mycket coola akron, och alla är svinduktiga på solocharleston/jazz.

Harlem Hot Shots är en Stockholmsbaserad grupp som i allmänhet kör väldigt old school. De är välkända och även de som ordnar Herräng. Här finns till exempel Jessica Lennartsson, Frida Segerdahl och Sakarias Larsson, som även är stört bra på solodans.

Silver Shadows är Skye Humphries, Frida Segerdahl, Peter Strom, Ramona Staffeld, Todd Yannacone, Naomi Uyama, Nina Gilkenson and Andy Reid, baserat i USA. Naomi är dessutom antagligen den bästa på soloblues.

OLIKA TÄVLINGSFORMER OCH SAMMANHANG
Det är stor skillnad på improviserad och icke-improviserad lindy. I tävlingar finns olika grenar. Showcase innebär koreografier, ofta med akro. Jack n Jill innebär att man blivit lottad en danspartner bland medverkarna i tävlingen och improviserar. Strictly innebär att man är med sin vanliga partner men improviserar, det vill säga man får inte välja låt själv. Dessutom finns det socialdans, som inte är tävling och inte heller koreograferat.